Tuesday, March 3, 2009

Brand, koppleri och jubileum...

090303
Somerset West, Sydafrika

Sista veckan har bestått av ganska mycket vistelse på hemmaplan, av flera olika anledningar…
Framför allt därför att vi inte ville lämna området när det rasar bränder runt omkring oss. Inte för att vi var rädda att hamna i en, utan snarare för att vi ville ha uppsikt över huset hela tiden.

Senaste veckorna har det härjat flera skogsbränder häromkring, och i förra veckan tog en av dem ny fart, och det med besked.
Hela Somerset West har varit inbäddat i rök, och det har regnat aska över både bilar och hus. Humlan såg ut som om han fått en kraftig mjäll-attack, och sotflagor har täckt gräsmattor och gator överallt.
Vi har knappt kunnat vistas utomhus, och solen har varit dold bakom ett rejält rökmoln hela tiden. Vi har sett lågorna från balkongen stundtals, och brandlukten är konstant i luften.

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2



Elden som härjat har haft sitt fäste på några av de äldsta godsen i området, främst Vergelegen och Morgenster, ungefär 2 kilometer från huset.
NU verkar de ha fått det värsta under kontroll igen, och tack vare att vinden har lugnat ned sig igen så sprids den inte ytterligare för tillfället i alla fall.
De har bland annat flugit skytteltrafik med helikoptrar som har hämtat vatten i havet och sedan dumpat det på branden, och det verkar ha gjort verkan äntligen.

Det har härjat vildbränder i flera veckors tid här nu, värmen och vinden gör att det är otroligt svårt att kontrollera de bränder som blossar upp. Anledningen till att eldarna uppstår i första skedet är olika, men tyvärr så är de allra flesta orsakade av människor, både oavsiktligt och med flit.
En brand som rasade i Cederberg för två veckor sedan anlades av några tjuvskyttar som ville dölja sina dåd…
En annan, nedåt kusten mot Hermanus, orsakades av en man som tände smällar och raketer för att skrämma bort babianerna…
Sen finns det naturligtvis folk som fimpar cigaretter på torrt gräs, grillar trots att man inte ska, och så vidare.

Just den här elden som rasat i Somerset West i mer än en vecka nu, var den värsta på över ett decennium. Förhoppningsvis har de fått den under kontroll som sagt, men tyvärr kan den fortfarande blossa upp igen. Vi skulle behöva ett rejält skyfall just nu…

Så, för att minimera risken för att glödflagor som sprids med vinden ska antända hus eller trädgård, så har vi helt enkelt hållit oss häromkring hela tiden. Vi har vattnat gräsmattan för att den inte ska bli så lättantändlig, och försökt ha pejl på hur allting utvecklar sig.

Men idag skiner solen igen från en klarblå himmel, och branddoften är knappt kännbar längre! Lycka!

En annan anledning är också att vi haft en hel del datakommunikation med hemmaplan senaste veckan. Resultatet av det är att den 31:a mars så plockar vi upp min mamma & pappa på flygplatsen i Johannesburg! :-)
Sen tillbringar de två veckor här hos oss, då vi bland annat ska besöka Kruger National Park, fira pappas födelsedag, bila ned mot Kapstaden och ha det allmänt trevligt!
Försökte övertala pappa om att vi skulle hoppa bungee jump också, men det var inte så uppskattat… Hmm, får nog jobba lite till på det. :-)

Och sen den tredje anledningen till att vi inte rört så mycket på oss; Humlan är sjuk. Förra lördagen började kopplingen strula lite, och häromdagen blev det samma igen.
Så, för att inte riskera ytterligare problem och merkostnader så har han fått stå still så mycket det bara går. Imorgon ska han till verkstan, så förhoppningsvis är hans koppleri-bekymmer ett minne blott efteråt.

Idag ska vi på studiebesök! Tony & Silvia som bor granne med Frank, driver ett företag där de tillverkar kläder som de sedan både säljer i sin egen butik, samt exporterar till andra delar av världen. Tony har redan lagt ett förslag hos unge herr Röken om att han borde köpa företaget av dem, eftersom de själva är i pensionsåldern…
Gustav, som i vanliga fall suckar, pustar och stönar om han måste titta på kläder, har tjatat i 2 veckor om att vi ska besöka deras butik & fabrik. Hmm… nån mer än jag som ser sambandet? :-)

Och så en sista sak!
Vi hade en minifest här i söndags. Det var nämligen ett semi-jubileum för oss, när vi insåg att vi varit tillsammans i 2,5 år.
Vår konversation i bilen häromdagen:
Jag: ”På söndag har vi varit tillsammans i två och ett halvt år.”
Gustav: ”Åh, fy fan.”

Men, han räddade det hela med att köpa chokladtårta i söndags, så allt är bra i paradiset igen… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Kram på er!

No comments:

Post a Comment