Monday, March 16, 2009

Hysteriska dagar - sjukt kul...

090316

Det har varit hektiskt senaste tiden…
Förra fredagen var som julafton. Vi gick och väntade… Och väntade. Och väntade. Sen slutligen blev det äntligen kväll, och runt 22-snåret stod vi i ankomsthallen på flygplatsen i Cape Town. Tror att våra vänner var allra sist ut från planet, men vid 22.45 såg så en rufsig blond kalufs i sällskap med en rosa collegetröja komma gående…
Ludde & Jessica var äntligen här!

De följande 10 dagarna har varit fyllda av aktiviteter, skratt och hysteriska händelser. Vi började lördagsmorgonen med en frukost på Avontuur, och mellan vinrankor & hästhagar lade vi sedan upp planerna för resten av vistelsen.

På söndagen packade vi in oss alla i Humlan, satte kurs strax norr om Elizabeth och Addo National Park.
Gurra & jag har köpt ett stort marktält där man lätt och ledigt kan bo 5-6 personer i, och det var det tältet som blev vår huvudsakliga sovplats de nästföljande nätterna.

Det var en lååång kördag till Addo, närmare 80 mil, och det kändes i kroppen när vi var framme. Nu vet vi ju alla redan att Humlan är världens bästa bil, men jag måste ändå medge att han saknar viss komfort i baksätet… Så det blev en hel del sträcka-på-benen-pauser längs vägen - behövligt och skönt!
Bland annat blev det bad-paus i Mossel Bay. Ganska kallt i vattnet, men Ludde kastade sig i utan att tveka. Vi andra nöjde oss med att plaska benen… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Vi hann dessutom med lite annat på våra pauser: Här testar Gustav & Ludde kvalitén på Gurras slangbella…

Från Off the Map - Africa 2


Väl i Addo blev det elefanter, zebror, kudus, sjakaler, sköldpaddor, dyngbaggar, vårtsvin, impalor, bufflar, hartebeast och örnar för hela slanten. Även den här gången letade vi lejon utan framgång, och nu var vi tydligen nära på riktigt. För vi stötte på två holländare vars bil vi sett tidigare när vi körde runt i parken. Gurra frågade på skoj om de sett några lejon, varpå de svarade: Ja, såg inte ni dem? Ni var ju alldeles bakom oss!!
Hmm, nåväl… Vi fick våra lejon lite senare samma dag som tur var.

För på eftermiddagen hade jag bokat in oss på en privat Game Reserve, dvs en privatägd park .
Vi körde en Game Drive direkt när vi kom dit, sedan vankades det middag och efter den blev det en kortare Night Drive, där man kör i mörkret och letar djur med en handhållen strålkastare.
Och äntligen fick vi våra lejon…

Vi sov kvar på lodgen över natten och morgonen därpå vaknade vi till lejonen rytande i gryningen… Jag vaknade som vanligt tidigt och hade redan gått ut när de första lejonvrålen hördes. Strax därpå hade jag sällskap av de andra tre och vi stod och spanade efter de stora katterna, de var i stort sett runt knuten, bara några hundra meter bort. Tyvärr var det en kulle i vägen, men vi visste i alla fall på vilket håll vi skulle åka för att få se dem igen.

Så när Niekie, vår guide, kom för att hämta oss så åkte vi återigen ut på lejonjakt. (Utan gevär naturligtvis.)
Från Off the Map - Africa 2

Efter att ha kört runt i morgondimman ca 45 minuter och frusit en aning (jag), så lättade så dimman och solen började värma upp allting på en kort, kort stund. 10 minuter senare var det shortsväder igen, och vi fick se girafferna njuta av morgonsolen när de åt frukost i trädtopparna.
Efter att ha letat lejon förgäves så styrde vi ned mot den stora slätten mitt i parken. Och där, i den gassande solen, kommer parkens största hanne gåendes i ensamt majestät . Oryx, gnuer och vårtsvin såringer hejdlöst åt alla håll och kanter när lejonkungen självsäkert marscherar rakt över fältet, och vi kör runt hela slätten för att se honom mer framifrån.

När han sedan går rakt emot oss och inte är mer än några meter bort, då var det flera i den öppna safaribilen som fick puls kan jag lova. Jessica, som var övertygad om att han spanat in henne som frukostmål, uttryckte sig kortfattat men välförståeligt när hon är mindre än 3 meter från lejonhannen: ”Men hallå!”
Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


När vi så sett det mesta som parken har att erbjuda är det dags för oss att lämna stället och bege oss iväg med Humlan istället. När vi håller på att göra oss i ordning för avfärd så börjar Gustav & Ludde prata med en man som var intresserad av vår bil & resa, och han visar dem strax sin båt som är kopplad bakom hans Defender.
Strax kommer pojkarna tillbaka med en vädjande blick i ögonen… Det visar sig nämligen att mannen ifråga i själva verket är ägaren till parken, och han har nu bjudit in oss att stanna kvar för att (det är här som det blir extra roligt för Ludde) leka med hans kanon!
Det visar sig att Peter, som han heter, är en entusiastisk medlem av Sydafrikas Kanon-klubb, och han har ett antal kanoner i sin ägo. Eftersom Ludde är en lika entusiastisk kanon-avfyrare han, så var det ju en match made in heaven. Ludde är en av medlemmarna i KTH’s kanonklubb, och det här var verkligen en lyckoträff för honom.

Så, några timmar senare är vi tillbaka inne i parken, fast den här gången i vår egen bil.
Kanonen laddas, den är rejäl kan jag säga, och pojkarna är som barn på nytt.
Just den här kanonen har faktiskt en del historiskt värde. Den är en av de ursprungliga noon-guns som avfyras varje dag klockan 12 inne i Kapstaden. De har fortfarande två stycken kanoner på plats, som fortfarande används. Den tredje finns hos en privat samlare, den fjärde äger Peter och den femte är försvunnen sedan många år.
Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2



Och nu fick Ludde avfyra denna gigantiska pjäs. En jäkla smäll blev det, kulan studsade i marken för att sedan gå rakt igenom den vattentank som siktet var inställt på. Vart den sedan slutligen landade är det ingen som vet… Hoppas inte att det stod en elefant i vägen bara… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Slutligen lämnade vi både lejon och kanoner bakom oss och körde vidare igen.
Dagen därpå blev det ett rejält fall för pojkarna…
Gurra & Ludde testade både tyngdlagen och sin lycka när det kastade sig utför Bloukraans Bridge med en gummisnodd runt fötterna.
216 meter högt, och det var två grabbar med rejält pirr i magen som stod och väntade på sin tur ute på bron.
Jessica och jag höll oss på fast mark, tänkte spara mitt hopp tills pappa kommer hit och hänger med… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Det gick hur som helst bra, och tur var väl det.
Därefter begav vi oss till Nature’s Valley och besökte en del av de platser som Gustav och jag upptäckte när vi var där vid nyår.

Tillbaka i Kapstaden sent på torsdag kväll och det var fyra trötta hjältar som stupade i säng den dagen.
I fredags var det först lite byråkratiska saker som måste avhandlas. Våra visum hade nämligen inte många dagar kvar innan de blev ogiltiga och vi hade fortfarande inte fått besked på förfrågan om förlängning… Så, det blev en tripp till Home Affairs igen, och den här gången lyckades vi. Nya visum, nya stämplar och ytterligare tre månaders vistelse i landet. Yay!

Det firade vi med en braklunch på Boschendal Wine Estate. Boschendal är en av Sydafrikas vackraste vingårder, och det var helt klart en upplevelse utöver det vanliga att sitta i den vackra trädgården och njuta av picknickkorgen som man kunde beställa i köket. Patéer, färska baguetter, sallader, pajer och kallskuret… Mums!

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2



De efterföljande dagarna har bara svischat förbi, och igår var det sista dagen för Jessica här nere. Vi tog en trip ut till Cape Point och Godahoppsudden på dagen, Kapspetsen bjöd på sitt vackraste väder och det var lika fantastiskt som vi mindes det från förra besöket.
Från Off The Map - Africa 3


Från Off The Map - Africa 3


Från Off The Map - Africa 3


Från Off The Map - Africa 3


Från Off The Map - Africa 3


Efter att ha sett både pingviner & babianer blev det lunch, grillade räkor och nyfångad fisk.
En glass på stranden på eftermiddagen och sen var det dags att åka hem och packa väskan. Vi rullade till flygplatsen sent igår kväll, och jag hoppas att flygresan blev så behaglig den nu bara kan bli.
Jessica: det var jättekul att ha dig här! Hoppas att du hade lika roligt som vi och att vi ses snart igen!

Nu står Ludde och steker pannkakor till frukost så jag ska nog avrunda här…
:-)

Hoppas allt är bra med alla er därhemma!
Stooooora kramar!
//K


Jo, ifall någon missat det!
Massor av bilder på:
http://picasaweb.google.com/kina.lundberg/OffTheMapAfrica2#
samt
http://picasaweb.google.com/kina.lundberg/OffTheMapAfrica3#

Från Off The Map - Africa 3



No comments:

Post a Comment