Monday, January 26, 2009

Cape Point & Cape of Good Hope

2009-01-26
Somerset West, Sydafrika

Cape Point & Cape of Good Hope.
Två av de sydvästligaste spetsarna på den afrikanska kontinenten.
Många tror faktiskt att just Godahoppsudden är den plats som når allra längst ned, men i själva verket utgörs den sydligaste platsen i Afrika av Cape Agulha, ett 20-tal mil längre österut.

Vi tog oss i alla fall till Nationalparken som är belägen söder om Kapstaden häromdagen, och vi tillbringade några soliga timmar i en helt fantastisk miljö.

Vi började med ett stopp i Simon’s Town, och där fick vi en nästan absurd upplevelse…
När man går längs stigen ned mot havet så slås man av kontrasterna mellan den kritvita sanden och det grönblåa vattnet, och solen skiner så starkt att man måste kisa hela tiden. Det sista man förväntar sig att se är… en pingvin.
Men där är de.
Små, vaggande, frackbeklädda varelser som ser ut att vara lika vilse som vi.

Från Off the Map - Africa 2


Här i Simon’s Town finns en av få fastlandsbelägna pingvinkolonier i världen, och det är verkligen festliga små figurer som inte bryr sig nämnvärt om oss besökare. De här pingvinerna befinner sig här naturligt, de matas inte över huvud taget utan fångar sin egen fisk och ruvar på äggen i sanden.

Men det känns lite märkligt med massor av pingviner när det är nästan 30° varmt på en sandstrand… Vart är isflaken, liksom?

Men, de trivs med livet i värmen och jag förstår dem! Skulle också mycket hellre bo på en sandstrand än i en igloo… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Efter pingvinbesöket körde vi vidare söderut, mot den sydligaste delen av Table Mountain National Park. http://www.sanparks.org/parks/table_mountain/

Parken utgörs av den halvö som sticker ut i havet söder om Kapstaden. Här möts Atlanten och Indiska Oceanen och det är en storslagen natur minst sagt.
Karga, branta klippor som ständigt tar emot slag från två olika världshav utgör en dramatisk syn, och det är lätt att föreställa sig många av de båtar som förlist här genom åren.

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Efter en småsvettig promenad uppför den branta backe som leder upp till fyren på Cape Point, får vi en magnifik utsikt över hela omgivningen.
Just den här synen är svår att beskriva, och jag är inte säker på att korten gör den rättvisa heller, men det är verkligen makalöst vackert!

Vi vandrade ut på den allra yttersta spetsen, och även om det var lite smått ansträngande och aningens svettigt så fick vi belöningen när vi andfådda nådde fram till kanten.
Helt otrolig utsikt!

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Efter ett snabbt intag av kolhydrater så var vi redo för nästa historiska plats, Godahoppsudden. Just det namnet fastnade i mitt huvud någon gång i fjärde klass när vi läste om Vasco da Gama, Dias och Den Flygande Holländaren…

Från Off the Map - Africa 2


Namnet är för evigt förknippat med upptäckare och legender, så när jag stod där och insåg att vi faktiskt var där på riktigt så blev jag nästan lite rörd…
Än mer när jag insåg att det var vår Humla som burit oss ända dit, hela vägen från Sverige!
Älskar vår bil!

Från Off the Map - Africa 2



Från Off the Map - Africa 2

När vi klättrat runt lite, plockat sand till svärmor (du kommer att få sand från fler stränder) och tagit ytterligare sisådär 200 bilder så var det dags att åka hemåt igen.

Men döm om vår förvåning när vi möter inte mindre än tre svenska sällskap inom loppet än 5 minuter! Humlan är prydd med en vacker svensk flagga, så det syns ju var vi hör hemma… Vi har träffat en hel del svenskar på vår väg genom Afrika, men den här koncentrationen av landsmän på den korta tiden var nytt rekord!
Antar att våra vikingagener gör att vi fortfarande har behovet av att erövra världen…
:-)

Så småningom tog vi oss i alla fall iväg, och en dryg timme senare var vi tillbaka i Somerset West.

Dagen därpå fick vi besök av våra brasilianska vänner. Vi tillbringade hela dagen tillsammans och hade väldigt trevligt! Frank’s garageuppfart såg ut som ett base camp för äventyrsbilar. Vi var tvungna att ta kort på det och skicka till honom i Kenya. :-)
Vädret här är ju ganska oslagbart, vilket gör att vi drar igång grillen i stort sett varje dag. Just den här dagen blev det grillade lammkotletter, klyftpotatis och en smarrig sallad, nersköljt med riktigt gott vin. Det är lätt att sätta guldkant på tillvaron här!

Från Off the Map - Africa 2


Idag ska vi städa lite, sen ska vi ner till stranden och bada.
Efter det ska vi sätta oss ned och planera framtiden litegrann. Overkligt som det känns, så börjar det bli dags att så smått styra upp tillvaron hemma i Sverige också. Vi är ju bostadslösa, halvt arbetslösa och vi vet inte riktigt när vi kommer komma hem heller… Så det finns några bitar att ta tag i.
En kvalificerad gissning är dock att vi är hemma igen i april/maj. Men våra planer tycks ju ändras mest hela tiden, så ta allt vi säger med en nypa salt…
:-)

Stora kramar!!!

BTW, för er som ev missat det; alla bilder ligger på
http://picasaweb.google.com/kina.lundberg

Finns långt många fler än de som kommer med i blogginläggen, och albumen uppdateras kontinuerligt. Enjoy!

Nedan: Videoklipp från vårt besök vid Cape Point & Cape of Good Hope.
Från Off the Map - Africa 2

No comments:

Post a Comment