Monday, December 29, 2008

Blod & elefanter, men inga lejon...

081229
Jeffrey’s Bay, Sydafrika

Vi har kört en bit sen sist, närmare bestämt drygt 100 mil. Med ett fartvidunder som Humlan är ju det egentligen gjort på en eftermiddag, men vi valde att ta fyra kördagar på oss… :-)
(Hoppas alla uppfattar ironin där.)

Från Off the Map - Africa 2


Glömde förresten en del från vår vistelse i St. Lucia. Vi hann nämligen med ett besök på den lokala akutmottagningen också. En glad utekväll på krogen slutade med 7 stygn, en rejäl blåtira och en ofantlig huvudvärk. Dock inte för oss, men för den lilla sydafrikanska killen som vi tog om hand om när han låg medvetslös på trottoaren.
Vi hade varit ute på galej och bestämt oss för att gå hem. När vi kom ut från stället vi var på såg vi ett fartgupp på trottoaren bestående av en avsvimmad 20-åring, som blödde ganska rejält från högra ögonbrynet. När han kvicknade i visade det sig att han fått stryk av någon, även om han inte hade en aning om av vem eller varför. Hans halvt hysteriska 18-åriga flickvän verkade inte riktigt ha läget under kontroll så medan jag lugnade ned henne och höll honom upprätt så tog Gustav reda på vart närmsta läkarmottagning låg och sen blev det en åktur dit.
”Akutmottagningen” bestod av ett rum i markplan hemma hos den lokala läkaren. Han var gammal i gemet och har mer än en gång sytt ihop ynglingar som varit i slagsmål. Så att bli väckt mitt i natten för att plocka fram sutur och allehanda desinfektionsmedel var inte direkt uppjagande för honom. Kanske var därför som han utförde proceduren i undertröja och kortbyxor…

Efter att ha föst ut lillflickan (flickvännen) som ändå bara grinade och skrek, så åstadkom läkaren några kråksparkar som definitivt kommer ge pojken ett rejält ärr i ögonbrynet. Har sett veterinärer som har sytt betydligt prydligare än vad han gjorde… Jag gjorde mitt bästa för att få slagskämpen att ligga still under tiden som läkaren tråcklade, men ordentligt berusade ynglingar gör sällan som äldre damer vill… :-)

Hur som, vi satt i alla fall kvar hos läkaren ett tag efter att det unga paret tagit sig därifrån. De blev hämtade av deras respektive bröder, som för övrigt var i ungefär samma tillstånd av klarsynthet som en uppretad tjur på anabola. Vi kände då att vår insats var avklarad och nu fick Darwins teori ta över…
Det var en annorlunda avslutning på en utekväll, men vi fick se den sydafrikanska sjukvården från första parkett i alla fall.

Vi lämnade St Lucia på juldagen och körde några timmar tills vi var söder om Durban i närheten av Port Shepstone. Där stannade vi bara en natt, det gick inte att campa utan vi sov i ett rum som egentligen mest luktade som en gammal källare… Men vi tog en fin promenad på stranden och kollade lite på surfarna som trotsade både vågor och hajar. Modiga killar. (Eller dumma, kom ihåg Darwin.)

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Ytterligare några timmar i bilen tog oss på annandagen till Cintsa, strax öster om East London. Där körde vi till ett ställe som vi hört massor av bra saker om, och de är förmodligen sanna allihop i vanliga fall. Bara det att just för tillfället är hela Sydafrika halvgalet och halvalkoholiserat eftersom alla är ute på sin sommarsemester. Tänk västkusten runt midsommar.
Detta leder oundvikligen till högljudda campare, massor med folk och väldigt lite lugn och ro. Och uppenbarligen har vi blivit gamla på den här resan. För det vi gillar mest av allt är inte galna utekvällar med stora fat fulla av den starkaste sprit som landet kan uppbringa, utan snarare lugna kvällar med god mat, trevlig konversation eller bara varsin bok. Hmm… Låter jättetrist när jag ser det skrift.
Men i alla fall, de klassiska backpacker-haken, där ryggsäcksfolket lever på nudlar och öl, är inte alltid det bästa boendet för oss. Speciellt inte när det rullar in ett regnoväder från helvetet, och vi är tvungna att parkera i en uppförsbacke eftersom all annan yta (på 8 hektar) är upptagen. Vi stannade bara en natt.

Istället styrde vi mot Addo National Park, nordöst om Port Elisabeth. Vi hittade en camping som hette Orange Elephant. Den var både billig och i stort sett tom, så det var inte så mycket att tveka på. Dock fick vi snart ett annat problem – vinden. Blåst är det som vi verkligen, verkligen inte gillar. Taktältet är helt suveränt så länge som det inte är kraftiga vindar. Och den här kontinenten bjuder verkligen på extremt väder, för när det blåser då BLÅSER det.
Så, istället för att sova i taktältet fick vi slå upp det lilla marktältet och bädda så gott det gick där. Eftersom ordet tvåmanstält egentligen ska utläsas en&enhalvmannatält så fick vi naturligtvis inte plats med både våra luftmadrasser. Skit.
Så, som den martyr jag är så lät jag naturligtvis Gurra ligga på den 9cm tjocka, dunfyllda luftmadrassen. Själv bäddade jag med ett täcke och den tunna, tänk Libresse eller Always Ultra, bäddmadrassen som vi annars har ovanpå den tjocka madrassen i taktältet. (Nu vill Gustav att jag ska lägga till att han protesterade och erbjöd mig madrassen, vilket han faktiskt gjorde.)

Döm om min förvåning när jag morgonen därpå inser att jag faktiskt sovit ganska bra! Förutom att Gustav faktiskt har hållit sig på sin sida (dvs två tredjedelar) av tältet, så har jag inte vaknat av att jag är orolig för att tältet ska slitas sönder. På sistone har det nämligen blåst ganska mycket till och från, vilket gör att jag mer och mer funderar på om vi inte ska skaffa ett större marktält istället.
Imorse var jag övertygad, för då har jag sovit så hårt att jag missat både en konsert i bongotrummande samt ett gigantiskt regnoväder. Tror att det är skönt för fröken Lundberg att inte behöva oroa sig så mycket…

Från Off the Map - Africa 2


Igår morse behövde vi ingen väckarklocka förresten. Ingen tupp heller. Vi hade nämligen lejon i närheten.
Vi vaknade i gryningen av lejonens rytande. Ganska coolt att ligga där och lyssna på dem, man vaknade till kan jag säga…

Det blev en snabb frukost, sen bort till nationalparken som låg några kilometer bort. Addo Elephant National Park är, som namnet skvallrar om, mest känt för sina elefanter. Men de har även andra djur, däribland alla de stora 5, plus en rad olika sorters antiloper, reptiler, hyenor, fåglar etc. Vi tillbringade HELA dagen med att leta lejon. Det gick inget vidare.
Men vi såg massor med andra djur, främst elefanter naturligtvis, men också surikater, sjakaler, piggsvin, ormar och massvis med sköldpaddor.

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Lejonen ville dock inte visa sig, så vi gav upp när klockan närmade sig kvällsmat och parken stängde. Så snart som vi stannat bilen tillbaka vid campingen, vad hör vi då…? Jävla lejon.

Hur som, vi hade några trevliga dagar i Addo, än trevligare blev det imorse när vi skulle checka ut och betala för oss. Då visade det sig att ägaren har inrättat en policy som säger att om man overlandar från Europa, dvs kör bil genom Afrika, så bor man gratis hos honom! Se där ja! Mer sånt till folket!
Så vi (läs Kina) fick rita en liten karta över Afrika med den rutt vi kört, skriva ihop vilka länder vi besökt samt kontaktuppgifter och sen hamnade allt det på väggen i baren hos honom.

Idag var vi inte riktigt upplagda för ytterligare en lång körning, så vi satte kurs på Jeffrey’s Bay, drygt 15 mil från Addo. Det här räknas tydligen som ett av världens bästa surfställen, och det märks på stan. Överallt är det surfbutiker och uthyrningar. Billabong (känt märke på kläder och prylar) har både fabrik och stor butik här, och hela stämningen är tämligen avslappnad. Den mest frekvent förekommande biltypen är, tro’t eller ej, Beach Buggy, och alla coola surfarpojkar går i bar överkropp, badshorts och flipflops. Kanske inte riktigt vår scen för tillfället, men det är minst sagt ett avbräck från ”vardagen”.

Vi blir här en natt, sen kör vi vidare västerut mot Buffalo Bay imorgon.
Vi ska vara i Kapstaden på fredag, vi ska då träffa Frank, en man som vi lärde känna i Kenya. Han bor strax utanför Kapstaden och har bjudit hem oss att bo hos honom ett tag. Ska bli trevligt att komma in i ett riktigt hem igen, det var ett tag sen sist.

Dessförinnan ska vi bara hitta nånstans där vi kan skåla in det nya året. Om vi bara orkar vara vakna så länge…
:-)

KRAM PÅ ER!

Från Off the Map - Africa 2


Kolla http://picasaweb.google.com/kina.lundberg förresten, jobbar på nya bilder.

Från Off the Map - Africa 2

No comments:

Post a Comment