Wednesday, December 17, 2008

Sydafrika = Land of plenty

081217
Nelspruit, Sydafrika

Redan i Sydafrika!
Hade inte räknat med att vara här förrän om några månader egentligen, men Humlan är snabbare än vi trodde… :-)
Vi lämnade Blantyre och Malawi i torsdags och körde in i nästa land; Moçambique. Vi hade i förväg hört en hel del om korrupta poliser, dryga böter utan egentliga skäl och mängder av kontroller, så vi var inte speciellt laddade inför de 170 mil vi hade framför oss till den sydafrikanska gränsen. När priserna för camping & mat dessutom var högre än i Europa beslutade vi oss för att köra landet i ett svep och satsa pengarna på Sydafrika istället. Så, vi körde genom hela Moçambique på fem dagar… Det landet tar vi vid ett senare tillfälle helt enkelt.

När vi nådde den södra halvan av landet så började lämmeltåget… HUNDRATALS sydafrikanska ekipage körde norrut mot de mocambiqanska stränderna för att spendera sina vinterlov där. (Eller egentligen sommarlov eftersom deras årstider är tvärtom jämfört med våra.)
Och vilka ekipage det var!
Stora 4x4, alla med antingen en släpkärra eller båt bakom. Släpkärrorna var i sin tur utrustade med allehanda leksaker med stooora prislappar; fyrhjulingar, vattenskotrar, motorcyklar, katamaraner och de coolaste offroad-kärror vi nånsin sett. Sydafrikaner tar sin semester på allvar…

Vi körde in i Sydafrika i måndags och det var nästan som att komma hem… När vi gick in på SPAR i Komatipoort, som är den lilla gränsstaden precis efter att man lämnat Moçambique, så stod våra ögon ut som golfbollar i skallen på oss!
Det fanns ALLT!
Med allt menar jag egentligen allt sånt som man är van vid i affärerna hemifrån, men vi har liksom glömt bort hur en välsorterad affär ser ut… Vi gick bara och skrattade och tittade på dignande charkdiskar, överfyllda frysdiskar och bågnande godishyllor. Det är oerhört svårt att beskriva känslan, men det kan nog mest liknas vid hur man kände inför julafton när man var liten. Ni vet när man är så glad och exalterad att man nästan inte kan andas. Det var som att komma till himmelriket!
Vi har ju de senaste sex månaderna vant oss vid att handla i träskjul eller vid vägkanten, de gånger vi har varit inne i riktiga affärer har vi chockats över hur dyrt allt är och bara gått ut igen. Priserna ligger generellt över de svenska när det gäller matprodukter i välsorterade butiker. I Uganda skulle jag förresten köpa en vanlig deodorant på Shoprite, en stor butik i centrala Kampala. De skulle ha 60:- för den, kändes lite dyrt… (Onödigt att säga kanske, men jag luktade illa några dagar istället. :-)

Men nu gick vi alltså omkring i en mataffär i ”Land of Plenty” och njöt, både av allt som fanns på hyllorna och dessutom av prislapparna… Maten är billigare än hemma, och det finns ALLT! Förstår att det kanske inte är lika uppseendeväckande eller häpnande för er som det är för oss, men tro mig när jag säger att man uppskattar verkligen att få se sånt som man är van vid när man har varit hemifrån ett tag. Ytligt kan tyckas, men det spelar ingen roll – vi gillar det. Sydafrika är än så länge som en liten bit av paradiset för oss, Afrika men ändå Europa.

Vi körde till Nelspruit i måndags, och där befinner vi oss fortfarande. Vi hade en liten plan på att spendera julafton i Krüger National Park, men vi har fått tänka om en del…
Det är nämligen så att sydafrikaner är ett campande folk. Och julloven spenderar man inte i städerna. Med andra ord är Krüger fullbokat ändå in i januari när deras skollov tar slut… Då finns det ändå plats för tusentals besökande i Krüger, det finns 34 olika Camps bara inne i parken. Ett tag funderade vi på att då bo utanför istället, och sen åka in på dagarna. Men vid närmare eftertanke så väljer vi nog hellre att åka tillbaka när alla andra har lämnat området.
Risken är annars att vi ser fler tjocka barnfamiljer än djur… The Big Five får en helt annan innebörd.

Så nu sitter vi och funderar på vart vi ska åka istället. Just nu lutar det åt att ta kusten ned mot Kapstaden för att hinna dit innan nyårsafton, det är nämligen en karneval i flera dagar i Kapstaden runt nyår. I så fall kommer vi fira jul någonstans längs kuststräckan, kanske har vi tur och kan åka på valsafari på julafton… :-)
Efter Kapstaden och Namibia tar vi sen inlandsvägen tillbaka upp mot Krüger, och siktar på att skeppa ut bilen från Durban istället. När det blir vet vi inte, beror på hur snabbt pengarna tar slut…

Vi blir kvar här i Nelspruit tills imorgon dock, vi njuter fortfarande av att se alla bekvämligheter som finns här. De har för övrigt ett gigantiskt köpcentra här, där vi går omkring som två byfånar och bara tittar på allt som blänker… Haha!

Kram från två glada resenärer som njuter av livet!
Vårt nya mobilnummer förresten; +278 28 64 22 03.
Ring gärna om ni vill, vi nås på det ett bra tag framöver.
SMS kan ni skicka på mitt vanliga svenska nummer; 070-220 40 00.

OCH
Till Mia;
Hoppas att du får en underbar födelsedag och att eventuella ålderskriser uteblir! :-)
KRAM från oss båda!!

2 comments:

  1. hur fungerade det för er med visum? ni verkar ju inte ha en returresa ut ur sydafrika men ändå inte ha problem att komma in..

    ReplyDelete
  2. Vi hade inga problem att komma in, har inte heller hört om någon annan som har haft det. Rent teoretiskt kräver de ju en utresebiljett när man ska få sitt visum, men det är aldrig någon som blir nekad.
    Vi kunde till och med förlänga våra visum, tog bara en kopia på bilens handlingar som "bevis" för vår utresa...
    :-)

    ReplyDelete