Tuesday, December 9, 2008

Tjuvande babianer & skrattande flodhästar...

081209
Blantyre, Malawi

Vi kom iväg från Nkhata Bay i fredags som vi tänkt oss. Det var lite osäkert ett tag eftersom min mage fortfarande levde sitt eget lilla liv, men det löste sig… (Hahaha!)

Vi körde några timmar söderut till vi kom till Cool Runnings i Senga Bay. Richard, Lina, Tuva-Li och Oliver hade förresten kommit till Mayoka i Nkhata Bay, missade nog att skriva det i min malaria-yra. De lämnat Nkhata Bay dagen innan oss och tog sikte på samma rutt som vi, så vi möttes upp igen i Senga Bay. Vi stannade där två nätter, passade på att göra en storstädning av bilarna och tälten, det var behövligt…

I söndags rullade vi sen vidare mot Liwonde National Park. Vi hade ringt och talat med dem tidigare, och fick då beskedet att vägarna var alldeles för dåliga för att kunna ta sig in med bilarna, regnperioden är ju igång nu. Eftersom vi är som sköldpaddor och har våra hus på ryggen innebär det ju lite problem för oss. Men managern var vänlig nog att ge oss varsin lyxstuga istället, till samma pris som camping. :-)
Vi betalade således $10 per person för att bo i det lyxigaste huset hittills…

Från Off the Map - Africa



Liwonde National Park kretsar en del kring floden som rinner genom parken, Shire-floden. Den har Afrikas högsta koncentration av flodhästar, i snitt finns det en flodhäst var 20 meter. Och floden är 460km lång… Det blir MÅNGA flodhästar!
Vet inte om ni vet hur en flodhäst låter, men det är ett läte som mest kan beskrivas som en blandning mellan ett skratt och en grymtning. Eftersom vår stuga låg precis på flodbanken somnade vi till ljudet av hundratals flodhästar på kvällen… Helt otroligt.
Förutom flodhästar hade vi även waterbucks, vårtsvin, babianer och gaseller runt husknuten. Faktum är att vi hade en babian inne i huset också! Den j-ln var så fräck att han gick in genom dörren och stal ägg som vi hade inne i rummet. Trots att jag låg på sängen ett par meter därifrån. Nåja, sånt mod ska väl belönas, och han fick således en måltid som han inte får varje dag… :-)

Igår morse började vi dagen med en båtsafari på floden. Gustav och jag hängde på oss kameror, kikare och videokamera och hoppade ner i en båt som under de följande två timmarna tog oss riktigt nära djuren.
Vi inledde med ett nära möte med elefanter. Det finns ett antal flockar med elefanter i parken och ett gäng hade bestämt sig för att börja morgonen med en liten strandvistelse. Efter att först ha sett de på lite avstånd uppe på land, bestämmer sig en av dem för att ta sig ett litet dopp… Snart var vi bara några meter från en jättestor elefanthane som svalkade sig i vattnet. Hans kompis uppe på land tyckte nog att det såg skönt ut för snart så gjorde han honom sällskap och vi fick första parkett till elefanternas morgonbad. :-)

Från Off the Map - Africa


Från Off the Map - Africa


Efter ett tag lämnar vi Dumbos kusiner och styr nedströms en bit. Flodhästarna var verkligen precis överallt!
De flesta vet nog redan att flodhästen är det däggdjur som dödar flest människor varje år, och de är rejält aggressiva när man tränger in på deras territorium. Därför höll vi oss på ett säkert avstånd från dessa bjässar, även om de för det mesta bara dyker under vattnet när man närmar sig med båten.
Vid ett tillfälle var det dock en hane som tyckte att vi var för närgånga, för plötsligt reser han sig upp och till vår stora förvåning är det inte mer än en meter djupt trots att vi befinner oss mitt ute på floden. Kan säga att man fick lite puls när flodhästen markerade mot oss…
Men han nöjde sig som tur var med att demonstrera sin styrka och vi körde vidare med en förnyad respekt för honom och hans släktingar.

Från Off the Map - Africa


Från Off the Map - Africa


Krokodiler fanns det också gott om, faktum är att det här var första gången vi såg krokodiler på den här resan. Ganska otroligt faktiskt med tanke på att vi faktiskt har kört längs med HELA Nilen. Vi har varit vid källan till både Blå Nilen och Vita Nilen, och trots det har vi inte sett en enda krokodil… Men nu fick vi alltså även kolla in dessa urtidsdjur, till Gustavs stora glädje. Han har nämligen sedan vi var i Alexandria, Egypten, frågat så snart vi kommit till ett vattendrag; Finns det krokodiler här?
Kan säga att just de orden börjar bli lite tjatiga nu, eftersom vi faktiskt var i Alexandria i början på juli… :-)

Från Off the Map - Africa


Från Off the Map - Africa


Nu är vi i Blantyre i södra Malawi, kom hit för någon timme sedan.
Vi ska tillbringa två nätter här, bland annat ska vi köpa upp oss på förnödenheter inför Mocambique. Matkostnaderna kommer annars sticka i höjden en del eftersom det tydligen är ännu dyrare där än här. Det vill inte säga lite det, för här är det sjukt dyrt med mat i butikerna! Betydligt mycket dyrare än hemma i Sverige, det kan man inte tro… Däremot är det billigt med frukt och grönsaker om man handlar ute på landsbygden, så det blir mycket mango för tillfället… Billigt och gott!

Imorgon ska vi göra något som kommer göra en del av er därhemma avundsjuka… (Främst pappa.)
Vi ska nämligen till Carlsbergs Bryggeri här i Blantyre. De har gratis visningar på bryggeriet varje onsdag, så imorgon ska vi lära oss allt om ölbryggningens ädla konst…

Till sist; jag mår bra!
Malarian är (förhoppningsvis) ett minne blott så ni behöver absolut inte oroa er därhemma.
Tack för all omtanke dock! Det är verkligen rörande med alla hälsningar hemifrån! Det gör att man längtar ännu mer efter er… :-)

Idag är det exakt 6 månader sedan vi packade Humlan och lämnade Karlskoga. Ett halvår på vägarna har gått fort, och snart är det dags att bege sig norrut igen.
Dubbla känslor, man saknar alla därhemma så på så sätt kommer det verkligen bli underbart att komma hem. Samtidigt har man redan lite ångest eftersom resan hittills varit oförglömlig… Men man får se framåt; det finns ju så många fler länder att besöka! :-)

Kramar från en frisk Kina som jobbar med att ladda upp bilder!
Kolla på http://picasaweb.google.com/kina.lundberg/OffTheMapAfrica för att se om jag lyckas…
:-)

Från Off the Map - Africa


Från Off the Map - Africa

No comments:

Post a Comment