Wednesday, November 19, 2008

Kan geparder spela fotboll? Jepp...

081119
Peponi Beach, Tanzania
MAMMA! Grattis på födelsedagen! (I efterskott.)
Det var jätteroligt att höra din röst igen, det har ju faktiskt inte blivit mer än 3 gånger på ett halvår… Tar igen det när vi kommer hem och inte har någonstans att bo! :-)
Hoppas du hade en bra dag och att blommorna var fina och chokladen god!

Resumé av de senaste dagarna; Nu har vi kommit vildmarken nära på riktigt igen…
Efter att i lördags först ha hämtat upp Simons bil på verkstaden och fixat diverse andra ärenden styrde vi äntligen ut ur Nairobi. Turen var på vår sida den dagen, trafiken var nämligen betydligt mycket glesare än sist vi åkte ut ur stan. Då tog det ett antal timmar bara att ta sig förbi flygplatsen, nu tog hela resan till Simons gård mindre än en timme. Skönt!
Det var riktigt kul att se Simon & Laila igen, det var dessutom ännu roligare att se Simon gå nästintill obehindrat utan kryckor. Han har verkligen återhämtat sig snabbt från olyckan.
Lördagskvällen bjöd på god mat och dryck, samt diverse kortspel. Natten blev sen och flaskorna tämligen tomma innan vi kom i säng så det var inga pigga själar som studsade upp morgonen därpå. Tanken var egentligen att vi skulle ha åkt vidare direkt på söndagsmorgonen, men vi insåg ganska snabbt att det inte var ett bra alternativ. När sedan Gray och Suzy, två av Simons grannar, kom förbi och erbjöd oss en heldag tillsammans med dem så var saken klar… Vi blev kvar en natt till och Gustav & Gray skulle ut och provköra Grays enormt påkostade offroad-bil. Han deltar varje år i en tävling som heter Rhino Charge, och det går i korthet ut på att den som kör kortast sträcka mellan ett antal olika checkpoints vinner. Med andra ord gäller det att ha en bil som tar sig fram i stort sett överallt, och det har Gray…

Från Off the Map - Africa


Den här Land Rovern har kostat närmare £50 000 att bygga, och de har haft en flygplansingenjör som har konstruerat underredet på den. Den är verkligen helt otrolig. Gustav tindrade som ett barn på julafton när de tittade på bilen, och när de sedan kom tillbaka efter en runda i närmsta grustag så trodde jag nästan att herr Röken gick ett par decimeter ovanför marken. Han formligen svävade fram av lycka. Tur att pojkarna fick leka lite! :-)
Efter lunch bestämde vi oss för att åka ett par kilometer till närmsta granne, de har nämligen en tam gepard. Toli är en gepardhona som räddats från ett tragiskt liv inne i Nairobi, där hon tidigare levde som exklusivt husdjur hos en välbärgad kenyan. Hon bor nu istället ute på landet där hon åtminstone stundtals kan springa fritt på den stora gård som hon lever på. Gray & Suzy hade köpt en present till Toli, en fotboll som hon kunde leka med för att få lite motion så vi skulle åka dit för att lämna den helt enkelt.
På vägen dit ser vi något helt underbart, en vild gepard som sakta korsar vägen ca hundra meter framför bilen. Vi stannar naturligtvis och ser under de följande 15 minuterna hur geparden först lägger sig ner i gräset och i stort sett försvinner tack vare sina färger. Vi hinner dessutom med att se hur hon först smyger på en oryx-antilop, men tydligen var hon inte sugen på oryx idag. Hon väljer istället att göra ett snabbt utfall mot en impala, men tyvärr tycks hon inte ha turen på sin sida den här gången. Det hade varit otroligt roligt att få se en gepard lyckas ta ett byte, fast vi får väl vara glada för impalans skull istället… :-)

Från Off the Map - Africa


Helt saliga kör vi vidare mot nästa gepard, som då är åtminstone aningens mer tam. Toli ligger vid poolkanten när vi kommer in på gården och hon får helt klart något jagande i blicken när Gray närmar sig henne… Det var nog enbart tack vare att Suzy distraherade henne med fotbollen som Gray klarade sig undan utan någon närkontakt med geparden. Det hade verkligen inte varit roligt, även om det i och för sig hade varit riktigt intressant att se hur långt Gray hade kunnat springa innan Toli kom ifatt honom… Fotbollen var dock en stor succé! Hon lekte länge och väl med den och vi fick några helt otroliga bilder på henne när hon utklassar Zlatan i solljuset.

Från Off the Map - Africa


Vi är verkligen lyckligt lottade!
Tack vare våra vänner i Kenya så har vi varit med om saker på den här resan som få resenärer får uppleva. De senaste närkontakterna med vilda (och halv-tama) djur har dessutom varit helt utanför nationalparkerna, så det har verkligen varit ”på riktigt”. Och fram tills nu så är det bara gorillamötet som vi över huvud taget har behövt betala pengar för… Helt otroligt.
Hur som helst, vi lämnade Simon & Laila tidigt på måndag morgon. Vi hade en lång körning till Mombasa framför oss så vi tänkte hinna så långt som möjligt innan trafiken kom igång på riktigt. Det var med sorg i hjärtat som vi sade hejdå till dem, för de är verkligen helt underbara att umgås med. Laila är helt förbluffad över vår tur när det gäller att se vilda djur så hon har till och med försökt övertala oss om att följa med dem runt Afrika. Haha! Det kommer inte ske den här gången, men vi kommer definitivt träffa dem igen och det ser vi redan fram emot. Vi ska dessutom försöka jobba lite för deras räkning, vi har en del idéer när det gäller sponsring av deras rovfågelprojekt. Simon är ju en blygsam man med en enorm erfarenhet och han har förbluffande historier i sitt bagage. Disney har förresten köpt rättigheterna till filmen om hans liv, så det säger väl lite om vilken karaktär han faktiskt är… CBS 60 Minutes försöker få till en intervju med honom, men han säger bara att det beror på om de kan anpassa sig efter hans fågelstudier… Haha, helt underbart!

Körningen till Mombasa gick över förväntan, vägen var faktiskt riktigt bra största delen av resan. Vi anlände till stället där Joakim väntade på oss runt 14-tiden, och vi körde sedan ytterligare några mil söder om stan innan vi slog läger för natten.
Igår lämnade vi så Kenya för den här gången, och fick nu nya stämplar i passen. Vid lunchtid rullade vi in i Tanzania och även om det faktiskt är vemodigt att lämna det underbara Kenya så är det samtidigt skönt att komma vidare på resan. Vi har ju ett mål i Sydafrika, och det börjar bli dags att jobba sig söderut. Dessutom, Kenya finns där för oss när vi reser tillbaka, och det vet vi att vi kommer göra!
Nu sitter jag på en veranda och blickar ned mot stranden, indiska oceanen slår upp vågor på sanden bara 100 meter bort.
Vi bor på ett ställe som heter Peponi Beach och vi hade innan vi kom hit hört fantastiska saker om den här platsen. Än så länge har det inte riktigt levt upp till våra (väldigt) höga förväntningar, men vi ger det en chans i alla fall. Imorgon ska vi ut med en segelbåt till det närbelägna revet och snorkla, så det ska bli riktigt roligt! Önskar bara att jag hade ett undervattenshus till kameran… Nåja.
Försöker lägga upp massor med bilder på geparderna också, men uppkopplingen är inte så man blir fartblind direkt så vi får se hur det går…

Från Off the Map - Africa


Stora kramar från värmen i Tanzania!!!

No comments:

Post a Comment