Monday, August 4, 2008

Produktivitet i 40° värme...

080803

Nu har vi varit duktiga och produktiva i två dagar!
Gårdagen började med att vi träffade Michelle & Roy utanför färjekontoret där man köper biljetter till Sudan. Vi gick in när de öppnade kl. 9 och tillbringade de följande två timmarna med att sitta och prata strunt med varandra… Mannen som skötte själva biljettbokningen var upptagen med än det ena, än det andra, men till slut så hade han tid för oss och han gick ut och mätte våra bilar. Längden på fordonet avgör nämligen hur mycket man får betala för själva färjan, och vi hade tur eftersom Humlan hamnade under den magiska 5-metersgränsen. Brasilianarnas bil däremot mätte 5,20… Det innebar i praktiken att vi skulle få betala 2465 egyptiska pund för vår bil som mäter 4,85, medan de skulle få betala 3620 för sitt marginellt längre fordon. Surt för dem. Men… då visade Roy upp stora diplomatisk förhandlingskraft, och efter att på nytt ha mätt bilen och fått samma resultat, diskuterat fram och tillbaka med Mr Saleh (kungen av färjan) som i sin tur ringde hamnkontoret, lagt huvudet lite på sned och tittat snällt så fick han ned priset till samma som vårt. Imponerande! Faktum är att det är väldigt imponerande i just det här landet, för de gör verkligen allt de kan för att klå en på pengar…
Roy – Egypten = 1-0
När så förhandlingen om priset var klar så började nästa procedur i biljettköpandet.
För näst efter hungern efter turisternas pengar så kommer egyptiernas kärlek till krånglig byråkrati. För vår del innebar det först en tur till domstolen, där vi kvitterade ut ett bevis på att vi inte varit inblandade i någon trafikförseelse under vår tid i landet.
Därefter tog vi det beviset, körde tillbaka genom hela staden tills vi kom till trafikpolisen och med pappret från domstolen hade vi då tillåtelse att lämna tillbaka nummerplåtarna som vi fått när vi körde in i Egypten. Likaså lämnade vi tillbaka den speciellt utfärdade trafiklicens som vi också var tvungna att ha.
Först därefter fick vi tillåtelse att faktiskt köpa biljetter till färjan…
Så, med drygt halva dagen gången hade vi gjort något som tar ungefär 2 minuter i hamnen i Trelleborg. Intressant.
Nu var det dags för bilvård. Vi skulle båda byta olja samt oljefilter, så vi navigerade till en verkstad som skulle kunna bistå med det. Och det kunde de, även om det tog ungefär två timmar. Det gäller att utrusta sig med stooort tålamod när man reser i det här landet, för det prövas hela tiden.
Efter en välbehövlig lunch jagade vi vidare genom Aswan. Vi behövde hjälp av en metallverkstad med vissa justeringar, och Roy likaså så vi plockade upp våra GPS:er på nytt…
Vi har ett kartsystem i GPS:en som heter Tracks4Africa, och det bygger helt och hållet på andra resenärers erfarenheter och uppdateringar. Alltså, om exempelvis Mr Vendeerbelg från Sydafrika är ute och kör i till exempel Egypten där vi nu är, och han hittar en verkstad, ett hotell, en camp eller något annat som andra resenärer kan ha nytta av så lägger han in GPSkoordinaterna för det stället tillsammans med information om vad det är för nåt. Sen kan andra hitta samma ställer om de behöver det. Tracks4Africa är helt uppbyggt för just den här typen av resor, så det är verkligen ett superbra hjälpmedel för oss!
Så tack vare detta hittade vi en verkstad i andra änden av Aswan, mitt bland getter, sandvägar och lokalbefolkning. Vi hade ALDRIG hittat dit annars…
Efter lite teckenspråk och en fri tolkning på engelsk-arabiska fick vi hjälp med det vi skulle. Även om det tog lång tid även här för något som skulle gått på 10 minuter hemma så var det skönt att få det fixat. Efter att ha lyckats navigera ut våra ganska stor bilar ur horderna med barn som hängde runt oss så styrde vi tillbaka in mot stan igen. Vi hade först planerat att åka upp till The High Dam, dvs. den gigantiska damm som anlagts för att reglera vattennivån i Nilen, men vägen var stängd så vi åkte tillbaka till hotellet igen.
Vi passade alla istället på att uppdatera våra hemsidor, eftersom uppkopplingen är riktigt bra här, snabbast hittills. Så nu finns www.offthemap.se även på engelska! Kanske lite småmissar här & där, men ändå… :-)

Idag fortsatte vi med det hårda arbetet; Humlan har fått en rejäl städning, vattenpump för färskvatten och reningsverket har monterats, vi har satt dit 7 nya lastsäkringspunkter i takräcket, och vi har fixat en massa andra små och stora saker med bilen.
Faktum är att vi har hållit på konstant från kl.10 till klockan blev 17. Utan lunch…
Som om inte det var nog så har det idag varit den varmaste dagen hittills, 47°.
Gissa om det var skönt att duscha efteråt!
För att inte tala om hur gott det var med mat!

Nu ska vi bara packa om lite i väskorna så är vi redo för färjan till Sudan imorgon.
Saken är den att vi åker med en båt och bilen med en annan, som dessvärre tar dubbelt så lång tid på sig att komma fram.
Det är nämligen så att fartyget som lasten går med saknar radar, så den kan inte köra efter mörkrets inbrott, därför tar det alltså ytterligare ett dygn för den att komma fram till Wadi Halfa.

Det känns riktigt bra i kroppen nu, vi är båda mycket gladare och exalterade inför nästa del av resan. För imorgon lämnar vi turiststråken bakom oss för ett tag och det känns som om äventyret börjar på riktigt nu…
Ha det gott allihop, nästa gång vi skriver är vi förhoppningsvis i Sudan. Yay!!!

No comments:

Post a Comment