Thursday, May 14, 2009

Kenya calling, hajattack och äkta godhet!

Vi har haft några härliga dagar!
I tisdags fick vi ett oväntat samtal från Simon, vår kenyanska vän med rovfåglarna. Han och Laila hade nu nått Kapstaden, efter diverse äventyr och bilbekymmer. De har kört genom Zambia, Botswana och Namibia ned hit, och de har haft både rejäla översvämningar och underbara naturupplevelser under resans gång. Nu mellanlandar de ett par dagar här i Kapstaden innan de beger sig österut mot Drakensberg och Jo'burg.

Så, vi hoppade in i Humlan och körde ned till Fish Hoek där de bor under tiden som de är här.
Och det var precis lika uppsluppet och avspänt som för några månader sen när vi såg dem senast...
Visst är det underbart med relationer som inte påverkas av tidens gång? Relationer som alltid är som de var när man träffades sist... Jag älskar det i alla fall!

Hur som helst, vi satt och pratade strunt ett tag på en servering nere i hamnen i Fish Hoek, men vi hade redan planerat en liten överraskning för Simon...
Simon, som är en av världens främsta rovfågelexperter, som lever för sina fåglar och verkligen ger sin själ för arbete med djur & natur - han har en djurart som han skyr... pingviner!
Han anser att fåglar som inte kan flyga inte borde klassas som fåglar.
:-)

Från Off The Map - Africa 3


Naturligtvis tog vi med honom till pingvinkolonin i (passande nog) Simon's Town!
Hahaha!
Han var, jag ska inte säga avogt inställd, men kanske inte översvallande entusiastisk inför detta... Men faktum är att han ändrade sig efter en stund. Han läste noga på alla informationsskyltar, påpekade underliga fakta och såg faktiskt ut att trivas ändå.
Vi var där strax efter klockan 16, och turligt nog tajmade vi in besöket med den tid då pingvinerna återvänder in från havet efter eftermiddagens fiske. Långt, långt borta ser man något som snabbt närmar sig och ju närmare de kommer desto tydligare ser man hur en flock på ca 20 pingviner formligen flyger fram genom vattnet.
Måhända kan de inte lyfta från land, men i vattnet så är de kungar!
De hoppar fram, precis som delfiner, och den snabbhet de färdas med är enormt imponerande!

Från Off The Map - Africa 3


Från Off The Map - Africa 3


När vi precis var på väg att gå så ser vi alla fyra nästintill samtidigt hur det tycks ske något märkligt ett par hundra meter ut i havet. Ett våldsamt plaskande i vattenytan och ett 20-tal fiskmåsar som flaxar runt på ett och samma ställe tyder på att det är något annorlunda på gång.
Vi riktar våra blickar och kameror ditåt samtidigt som den japanska invasionen intar pingvinplatsen... Jisses, det var japaner överallt! Och de var minst lika fascinerade av Lailas kamera som av fåglarna! När vi försökte peka ut vad som händer ute i havet så ler de bara och säger "yes, it's a 500mm - with stabilizer!"...

Nåja, åter till vattnet. Vi konstaterar ganska omgående att det är något djur som dödas och något annat som gör själva dödandet.
Vi ser definitivt något som ser ut som en hajfena, och det våldsamma uppträdandet ser också väldigt hajlikt ut. Vi knäpper massor med bilder, Simon och Laila har ju som sagt en kamera som är i samma storlek som en medelstor svensk familjebil. :-)

Från Off The Map - Africa 3


Tyvärr är inte mitt objektiv lika gigantiskt, men jag lägger i alla fall med några bilder som jag tog. Om man zoomar in bilden och kisar, då kan man banne mig se en hajnos som sticker upp ur vattnet mitt bland alla fiskmåsar...

Från Off The Map - Africa 3


Efter en 5-10 minuter har attacken upphört och vi bestämmer oss för att granska bilderna när vi kommer hem. De visar inget entydigt på vare sig det ena eller det andra, men vi tror fortfarande att det var en, eller flera hajar, som attackerade en säl. På en bild ser vi tydligt hur det flyger inälvor i luften efter ett vilt plaskande.

Utöver detta har vi fortsatt att nysta i skeppningen av bilen. Humlan kommer få åka container hela vägen hem till Göteborg. Vi har fått ett bud som vi har accepterat, och nu är det bara tidsplanen kvar. Osså det lilla arbetet med att packa såklart...
:-)

Imorgon ska vi åka till Lars restaurang!
Jag vet inte om jag har skrivit om det tidigare, det har varit så mycket med motorer och strutsar så jag kanske har glömt bort det - shame on me i så fall.
Lars har i alla fall tagit över driften av en restaurang på en vingård. Han håller nu på för fullt med att renovera den inför nypremiären. Det som är extra roligt är att han gör det under svensk fana! Restaurangen kommer nämligen bli den första Harry's i Afrika!
Han arbetar redan tillsammans med Harry's i Kayelitsha-projektet, där en viss summa av det vin som de säljer på Harry's restauranger i Sverige, går direkt till projektet som Lars har startat upp i Kayelitsha. De satsar hårt på att bromsa och förebygga spridandet av AIDS i denna fattiga kåkstad, och det engagemang som Lars visar är enormt.
Måste säga att det är imponerande att en person kan orka med så mycket som han gör!

Nu ska vi snart få besök av våra grannar Steve & Linda, samt Tony.
Tony's fru Silvia är sängliggande igen efter ytterligare en operation på hennes rygg som inte har avhjälpt smärtorna. Hon genomgick en steloperation för 26 år sedan i ryggen, och nu lider hon svårt av kronisk värk i ryggen. Förra veckan provade de med en metod där man kapar av nerv-ändarna för att de inte ska kunna registerar smärtan, men den hjälpte bara temporärt.
Så, vi håller våra tummar för att de ska finna ett sätt att avhjälpa hennes värk, för hon är verkligen en underbar människa på alla sätt!

Tony & Silvia är för övrigt paret som äger textilfabriken som jag berättat om tidigare, nu har de fattat beslutet att istället för att sälja fabriken, så ska de mer eller mindre skänka den till sina anställda som arbetat hos dem i många år! Det är stort!
De hade med lätthet kunnat sälja verksamheten - den är upparbetad, lönsam och de producerar fantastiska produkter till väldigt konkurrenskraftiga priser!

Det finns definitivt potential för deras varor på en internationell marknad, och till och med Gustav har som sagt visat intresse för företaget - så det är en liten guldgruva, tro mig.
Men, de väljer nu att inte över huvud taget se till det ekonomiska värdet, utan sätter ett högre pris på de personer de har omkring sig. De tar ett medvetet beslut som innebär att deras anställda, som är vanliga, fattiga, svarta sydafrikaner, istället kommer bli företagsägare till en väldigt lönsam & exklusiv rörelse!
Vi är så rörda över Tony's & Silvia's beslut att det är svårt att finna ord...

Vi har verkligen träffat underbara människor här!

KRAM!

2 comments:

  1. Vilka upplevelser och vilka människor som ger bort sin fabrik. Kina din bilderbok kommer att göra succé på marknaden. JAg skulle också vilja träffa era fantastiska vännerTack än en gång för en härlig morgonläsning Mor Lena

    ReplyDelete
  2. Man blir tårögd, dels av allt ni upplevt, dels av att det finns så fantastiska människor, vore vi alla lite mer så kanske vi skulle slippa alla dessa dalgångar i världens ekonomier

    ReplyDelete