Wednesday, February 4, 2009

Riktiga lejon!

090204

I förrgår besökte vi Drakenstein Lion Park, strax utanför Paarl.
Parken är ett sanctuary för lejon som tidigare farit illa på olika ställen runt om i världen. Man tar emot djur i alla åldrar, och ger dem ett hem för resten av deras liv.
Man har för närvarande 21 lejon på anläggningen, allt ifrån en unge på några månader till Sydafrikas äldsta lejon i fångenskap, Sandy, som är 20 år i år.

Alla djur är födda i fångenskap och ingen av dem skulle överleva i det vilda, därför har de nu fått en fristad på Drakenstein.

Från Off the Map - Africa 2


Det går att läsa om deras tidigare livsöden både på anläggningen, men också på parkens hemsida http://www.lionrescue.org.za/index.htm , och det är rent fruktansvärda förhållanden som en del av dem har levt under.

Nu bor de istället på en otroligt fin anläggning, med stora inhägnader där de kan röra sig fritt och få vara lejon igen…

Från Off the Map - Africa 2


Som besökare får man gå fritt mellan hägnen och betrakta djuren. Man får inte locka på dem, vissla eller på annat sätt störa djuren, vilket känns som en sund inställning från ägarens sida.
Man får inte heller kela med djuren, eller på annat sätt interagera med dem, utan som besökare är man där på djurens villkor – inte tvärtom.

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Vi gick mellan inhägnaderna och betraktade dem där de låg och vilade i skuggan, tämligen utslagna av värmen.
Döm om min förvåning när jag plötsligt, mellan två hägn, ser… en ponny!
Där gick det en liten tjockis och betade i gräset, helt obekymrad om rovdjuren som låg bara 10 meter därifrån!
Nu förstår jag ju att den går där på en mer eller mindre regelbunden basis, men att ett flyktdjur blivit så van vid närvaron av stora rovdjur att han inte bryr sig det minsta… Det vara ganska otroligt.

Från Off the Map - Africa 2


Så, han har nu fått epitetet ”Världens Modigaste Häst” av mig. (”Modigaste” går kanske att byta ut mot ”dummaste” också, men det känns bättre att tro att hästen är tuff…)
Strax bortanför tjock-ponnyn hittade vi Samson och han bor som ensam hane i ett eget hägn. Han låg majestätiskt och blickade ut över nejden, i motvind förstås, och det var lätt att köpa varför lejon kallas för Djurens Konung när man såg honom där…

Från Off the Map - Africa 2


Sen visade han upp alla fina gaddar för oss också, men det var inte så dramatiskt att han röt så det dånade… Han var bara lite trött och gäspade… :-)

Från Off the Map - Africa 2


Måste återigen säga hur imponerade vi är över anläggningarna här i Sydafrika!
Det var stora hägn, lejonen var åtskilda i mindre grupper utefter deras personligheter och allt var väldigt lättillgängligt och informativt.
De har byggt upp plattformar utanför inhägnaderna, så man kan lätt betrakta djuren även om de befinner sig en bit bort.

Från Off the Map - Africa 2


Från Off the Map - Africa 2


Tacksamt för mig som jagar fina bilder, för då slipper man trixa med att försöka trolla bort staket i objektivet… :-) Men det gick att få till en del fina bilder genom gallret också!

Från Off the Map - Africa 2


Det här var faktiskt våra första lejon på resan!
Vi skippade ju Masai Mara, som annars är ett säkert lejonkort. Vi hade ju tänkt att satsa alla våra slantar på Kruger istället, bara det är det hade alla andra också tänkt just vid samma tidpunkt… Så vi sköt lite på Krugerbesöket, och åkte till Addo istället. Men där gjorde vegetationen att det var nästan omöjligt att se rovdjur, allt vi såg i den genren var sjakaler.
Så, därför har vi inte stött på lejon förrän nu. Men vi räknar definitivt att se fler, och de ska vi se i det vilda… :-)

I övrigt har vi jobbat den del med hemsidan, den har krånglat lite för oss, men nu ska allt vara i ordning igen.
Så ni som inte kommit in när ni försökt, prova igen för nu ska allt funka.

www.offthemap.se

Det är synd att det inte funkar att köra allt via den, blog & alla bilder, men det är helt enkelt för krångligt att uppdatera den. Igår fick vi lämna laptopen på ett internetcafé i flera timmar för att kunna komma tillrätta med det som varit knas.
Men, men… Vi ska göra den riktigt fin när vi kommer hem igen, när vi har lite snabbare internet igen.

Snart ska vi sticka iväg och ordna det sista med Frank’s bil. Vi hämtade den hos de som kittat den inför hans expedition igår, och de har gjort ett skitbra jobb!
Ser inte ut att vara samma bil längre, så coolt!

Nu ska den servas ordentligt, och så ska rutorna tonas, sen är den klar för avfärd!

Nej, nu åker de snart utan mig…Dags att sticka!

KRAM

1 comment:

  1. Låter ju som om ni fortfarande har det bra, utan oss.. tro det eller ej. Själv sitter jag i ett kallt och mörkt och blåsigt abisko. MEN JA E INTE BITTER.. Nä det är jag ju faktiskt inte. När blir det vild lejon då?

    Jag njuuuter av mitt snabba internet!

    vi ses!!

    ReplyDelete