Friday, January 9, 2009

Best of the Best...

090109
Somerset West, Sydafrika

Imorgon har vi varit här i Somerset West i en vecka redan!
Tiden bara flyger fram…

Vi njuter av lyxen av att sova i en riktig säng, duscha varmt varje morgon och kunna sitta vid ett riktigt bord och äta frukost. :-)
Frank är verkligen otroligt gästfri, vi får stanna här så länge vi vill.
Faktum är att han själv snart ska ge sig iväg på en overlandresa, om några veckor åker han och två vänner till honom från Sydafrika upp till Kenya. Tanken är att de ska fortsätta hela vägen upp till England, under förutsättning att allt funkar bra.
Vi har fått erbjudandet att kostnadsfritt få låna hans hus under tiden om vi vill…
Helt otroligt!
Det är en underbart vacker villa i ett säkert område, och vi hade inte kunnat bo bättre på ett lyxhotell!

Från Off the Map - Africa 2


Vårt rum. Gustav vågade inte lägga sig i sängen första dagen vi kom hit, han vilade på golvet istället...
Från Off the Map - Africa 2


Dagarna har bara flutit förbi, vi har kört runt en del och försökt ordna olika saker till Franks (och vår) bil. Humlan har gett ett elakt ljud ifrån sig och förmodligen är det turbon som håller på att dra sina sista andetag… Så nu försöker vi jaga delar, alternativt en ny turbo – och det kommer inte bli gratis. Men det är inget vi kan göra något åt, egentligen bara vara tacksamma för att den hållit ändå hit!
Det är ju ändå en 20 år gammal bil… :-)

Häromkvällen satt jag och tittade på Sydafrikas motsvarighet till blocket.se och hittade då en annan Defender till salu. Det är några engelsmän som kört den ner från UK och nu ska de sälja bilen och flyga hem igen. Visade den på skämt för Frank, han blev helsåld och imorgon ska vi kolla på bilen!
De kostnadsförslag som han har fått på att iordningsställa hans Discovery har nämligen varit hutlöst dyra. Så den här bilen, som redan är klar för en expedition genom Afrika, är helt klart ett mer prisvärt alternativ.

Vi får väl se hur den ser ut imorgon. Vi har dock en plan; Gustav ska agera pessimist och klaga på allt, därigenom hålla tillbaka Franks entusiasm, allt för att kunna jobba ned priset ytterligare. Håll tummarna för att det funkar!

I förrgår körde vi in till ett köpcentrum som heter Tyger Valley, gigantiskt komplex med mängder av butiker. En av alla dessa ägs och drivs av en svensk man som flyttat ned med hela sin familj från Ängelholm till Kapstaden. Han är en otrolig vinkännare som brinner för allt vad viner heter. Vi befinner oss ju för närvarande i vinland #1, vägarna är kantade av oräkneligt antal vingårdar överallt.
Lars, som mannen heter visade sig vara otroligt trevlig och lättsam, och snart satt vi alla fyra och provsmakade vin i hans butik.
Han säljer enbart kvalitétsviner och allt är väldigt billigt! Man kan till och med beställa och få det skeppat hem till Sverige! Kolla på deras hemsida, för här kan du som är vinintresserad hitta en guldgruva...
http://www.morgans.co.za

Två flaskor senare var vi inbjudna att hänga med på grillfest dagen därpå – med stora delar av det svenska friidrottslandslaget.
Lars dotter tillhör nämligen ungdomseliten i Sverige, fastän hon då bor och tränar i Sydafrika, och för tillfället befinner sig ett antal svenskar här nere på ett träningsläger.
Så, igår tog vi Humlan och körde drygt två mil till grannorten Stellenbosch. Där bjöds det på helstekt lamm, allehanda sallader och enorma mängder vin.
Lars stod för kalaset, och han tipsade om vilka viner som gick till vad och allt smakade HIMMELSKT!
Att man sen råkade ha Sanna Kallur i stolen bredvid gjorde ju inte hela kvällen sämre… :-)
Måste erkänna att jag kände mig aningens blyg i detta namnkunniga sällskap, förutom båda systrarna Kallur så var bland annat även Johan Wissman där, samt ytterligare ett antal andra OS-deltagare… Lätt att känna sig lite underlägsen, vi pratar ju om några av världens främsta idrottsutövare. Det visade sig dock att de varken bits eller är dryga, tvärtom så var alla otroligt trevliga!
Känns ännu märkligare att de var imponerade av oss… Sanna var nästan lyrisk när vi pratade om det hela, tydligen älskar hon bilsemestrar :-)
Kvällen blev otroligt trevlig, och när jag lyckades få Gustav att slita sig från vinflaskorna hade klockan hunnit bli långt efter midnatt. Själv fick jag nöja mig med vatten den här kvällen, jag skulle ju ratta Humlan tillbaka till Somerset West.

Idag tog vi återigen en sväng in till Stellenbosch, vi kikade på när de tränade.
Ja ni, man kan väl säga att vi höjde BMI:et ganska rejält…
Shit, trodde inte att man kunde vara så vältränad!
Idag hade de lite lättare pass, tydligen hade de en riktig genomkörare igår som resulterade i åtminstone en som kräktes i duschen efteråt… Så de förtjänade att ta det lite lugnare idag. :-)

Det var jobbigt att titta på när andra tränade – jag blev hungrig!
Men, efter att ha sett alla vältränade och ambitiösa människor så hade jag inte samvete att äta mer än en sallad. Jag som tyckte att jag var duktig häromdagen när jag tog en timmes morgonpromenad i grannskapet… Haha!

Och nej, jag har inga bildbevis för något av ovanstående. Kände mig som sagt tillräckligt otillräcklig i sällskapet för att våga ta fram en kamera… :-)
Så ni får tro på vårt ord!

Det var enormt härligt att se att framgångarna inte går en del åt huvudet.
Har träffat ryttare som egentligen inte presterat en bråkdel av vad ovanstående gjort, som ändå har varit så fulla av sin egen betydelse att de anser sig bättre än allt och alla.
Här satt istället några världens bästa idrottare och var hur jordnära och trevliga som helst! Helt vanliga människor som springer jävligt snabbt!
Skitkul!

Annars händer det inte så mycket… fast jag tycker nog att det där räcker långt!
:-)

KRAMAR!

Humlan måste tro att vi har kört vilse, lite skillnad mot öknen i Sudan...
Från Off the Map - Africa 2

1 comment:

  1. Helt underbart att läsa om era bravader ... sedan at ni träffade mina gamla träningskamrater från Falun ( kallurs ) gör inte saken sämre :-) Hoppas ni kommer få det lika underbart i fortsättningen ... Mvh Micke_k #3615

    ReplyDelete